Seturi solare predimensionate

 Exemple de seturi solare cu panouri solare plane ( in limba engleza )

Pentru a putea acoperi cererea de apa calda menajera, chiar si  atunci cand lipsa raidatiei solare se intinde pe mai multe zile, e necesar sa combinam sistemele conventionale cu sistemele solare. Cea mai avantajoasa metoda este intercalarea unui bolier solar suplimentar inaintea celui deja existent. Se obtine astfel un sistem simplu si eficient de incalzire a apei cu energia solara, fara a fi necesara inlocuirea boilerului deja existent.  O alta varianata ar fi utilizarea unui boiler solar special, in care post-incalzirea apei sa se poata realiza cu o rezistenta electrica, sau prin intermediul unui schimbator de caldura (serpentina suplimentara)  racordat la centrala termicaexistenta. 

Se recomanda utilizarea unei vane de amestec cu trei cai, montata pe iesirea de apa calda a boilerului. Acest lucru permite realizarea unui reglaj al temperaturii apei menajere  (valori intre 40 – 55 grade) si previne accidente precum opariri etc. Montajul acestui echipament e obligatoriu pentru institurii publice precum gradinite, scoli etc. 

Daca e corect dimensionat, sistemul solar poate realiza aport chiar si la incalzire, ca sursa de energie aditionala pentru sisteme de incalzire de joasa temperatura, specifice caselor low-energy. Pentru aceste aplicatii, energia solara poate fi uitlizata in mod avantajos si pentru incalzirea unei piscine pe perioada de vara. In pliantul alaturat gasiti cateva propuneri de utilizare a panourilor solare: