Panouri solare cu tuburi vidate

Colectoarele solare cu tuburi vidate KTU folosesc pentru izolarea termică vidul, aflat între două tuburi din sticlă. Tubul interior este tratat la suprafaţă cu un strat de înaltă absorbţie selectivă. Căldura obţinută este transmisă prin lamele speciale din aluminiu în tuburi din cupru prin care circulă agentul termic. Pierderile termice ale colectoarelor cu tuburi sunt astfel foarte mici şi colectoarele pot prelua căldură şi în cazul radiaţiei solare slabe (soarele acoperit de nori – radiaţie difuză) sau la temperaturi extreme (temperatură joasă a aerului şi temperatură ridicată a mediului termic).

Colectoarele solare cu tuburi permit preluarea efectivă a căldurii din radiaţia solară cu performanţă ridicată chiar şi în condiţii extreme.

Avantajele lor sunt evidenţiate îndeosebi:

  •  la temperaturi exterioare scăzute 
  • la prepararea apei calde de înaltă temperatură 
  •  la intensitatea redusă a radiaţiei solare 
  • la radiaţia difuză atunci când soarele este acoperit de nori

Pentru aceste calităţi, colectoarele solare cu tuburi sunt potrivite pentru:

  • încălzire suplimentară cu prepararea apei calde menajere 
  •  încălzirea piscinei şi apei menajere pe tot parcursul anului
  • prepararea apei calde de înaltă temperatură 

De ce colectoarele solare cu tuburi KTU ating  parametri atât de excelenţi?

Fiecare element al panoului solar cu tuburi vidate este alcatuit din două tuburi de sticlă coaxiale,
între care exista un strat izolator vidat. Capetele tuburilor sunt plumbuite, deci stabilitatea vidului este garantată pe o perioadă îndelungată. Absorberul panoului deci este înconjurat de vidul dintre cele doua tuburi, vid ce reprezinta izolaţia ideală şi minimalizează pierderile termice la fel ca in cazul unui termos. Datorită acestui fapt panoul poate functiona si in conditii de timp nefavorabil.

Suprafaţa de absorbţie care transformă radiaţia incidentă în căldură, este de formă cilindrică. Colectorul panoului expune aceeaşi suprafaţă indiferent de perioada de zi: dimineaţă, la prânz ca şi seară, randamentul acestora nefiind diminuat din cauza unghiului de incidenta al razelor solare ca si in cazul panourilor plane. Suprafaţa de absorbţie cilindrică permite captarea avantajoasă a căldurii din radiaţia solară difuză indirectă. Suprafaţa de absorbţie pentru radiaţia solară difuză este mult mai mare decât cea pentru radiaţia solară directă. Datorită acestui fapt, colectoarele KTU realizeaza  câştiguri
termice şi pe timp nefavorabil.

Mod de functionare

Agentul termic din sistemul solar trece printr-o teava de cupru în formă de „U“  imersata  în tub, de unde preia caldura degajata de radiatia solara, intorcandu-se apoi partea superioara a panoului – in colectorul acestuia. Caldura din radiatia solara este transmisa colecvtorului din cupru prin intermediul unei foite de aluminiu placata cu suprafta aabsorbanta, imersata la randul ei in tubul de sticla. Procesul in sine are loc in conditii de eficienta maxima, datorita bunei izolari a tubului, precum si a distantei foarte mici intre absorber si tevile de cupru colectoare. 

Colectorului panoului  este alcătuit din două tevi de cupru, una pentru introducerea agentului in colector, iar cealalta pentru evacuarea agentului incalzit din panou. Colectoarele pot fi racordate usor chiar si in câmpuri mari de panouri solare.Pentru a atinge eficienta mare, in toate panourile din camp se introduce lichid  de acceasi temperatura. Rezistenţa hidraulică a colectoarelor este mică datorită constructiei colectorului, alcatuit din tevi de cupru cu diametru mare. Peirderile hidraulice mici pe sistem garanteaza eficienta maxima, precum si un comnsum redus de energie al pompei de recirculare din sistem.

Izolaţia termică a colectorului  este  formată dintr-un  strat de 3 cm de vata minerală cu fibre transversale şi folie reflectorizantă de aluminiu pentru minimalizarea pierderilor termice.

Panourile cu tuburi vidate Regulus sunt dezvoltate si produse in Cehia. Parametrii de functioanre, precum si rezistenta mecanica au fost verificate si certificate de laboratorul propriu ce respecta ultimele reglementari in domeniu, confrom normativului european EN 12975-2. Acesta impune printre altele, masuratori privind  randamentul si performanetele panourilor, precum si rezistenta acestora la intemperii ( inclusiv grindina)

 

Schema hidraulica

Shema de conectare pt. doua pannouri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Panouri de tip KTU si KTU R

Manula de instalare si functionare pentru panoul de tip KTU R ( in limba engleza )

Manula de instalare si functionare pentru panoul de tip KTU ( in limba engleza )

Exista doua game de produse pentru panourile solare cu tuburi vidate Regulus – tip U-pipe: KTU si  KTU R

Panourile de tip KTU R sunt echipate cu un reflector de dimensiuni mari, care concentreaza radiatia solara pe tuburile panoului solar. Panourile  de tip  KTU R au performante ridicate in conditii de insilatie directa.

Panourile de tip KTU nu sunt echipate cu reflector, insa au un numar mai mare de tuburi vidate, tuburi ce utilizeaza suprafata totala de absorbtie la un unghi larg al radiatiei solare 110°. Panourile KTU au parametrii de functionare mai constanti pe parcursul intregului an.  

KTU R

KTU R6

KTU

KTU 15

 

 Examples of solar sets with evacuated tube collectors