Cum sa reduci costurile cu incalzirea

Principii de functionare:

  • Pompa de caldura preia energia de joasa temperatura si o “pompeaza” la o temperatura mai ridicata
  • Sursa de caldura e, de obicei, aerul sau solul
  • Pompa de caldura poate incalzi o casa, poate produce ACM(apa calda menajera) sau poate incalzi o piscina
  • Consumul de energie electrica este semnificativ mai mic decat energia recuperata si furnizata in sistem

Cum functioneaza o pompa de caldura?

Pricipiul de functionare este similar cu cel al frigiderului sau al aparatelor de aer conditionat. Pompa de caldura are un circuit inchis umplut cu un lichid de racire special care se evapora la temperaturi joase si absorbind astfel energie. Prin compresia vaporilor, temperatura acestora creste. Vaporii la temperatura ridicata transfera caldura apei prin intermediul unui schimbator de caldura. Prin cedarea caldurii, vaporii condenseaza devenind lichid iar ciclul se repeta.

Exact ca un frigider care poate scoate caldura din alimente chiar si la -20 °C, pompa de caldura poate functiona si prelua caldura din aer sau sol chiar si la temperaturi extreme.

Coeficientul de performanta (C.O.P.) al unei pompe de caldura arta eficienta in operare a acesteia. Coeficientul reprezinta raportul dintre energia consumata si energia furnizata. Coeficientul variaza in functie de temperatura sursei de caldura.

 

De unde provin sursele de energie?

In mod uzual, aerul e cea mai raspandita sursa de energie pentru pompele de caldura. Avantajul principal al pompelor de caldura aer-apa, este instalarea simpla si faptul ca nu necesita foraje de mare adancime.

Pentru pompele de caldura sol-apa, e nevoie fie de foraje de adancime, fie de un circuit de colectare a energiei din sol, realizat prin ingroparea de circuite colectoare la adancimi de aprox. 1,2m. Avantajul pompelor sol-apa este faptul ca solul are temperatura relativ constanta la adancimi de 1.2 m, coeficientul C.O.P nefiind influentat de temperaturile aerului de la suprafata solului.

Cum dimensionam o intslatie cu pompa de caldura?

O sursa de incalzire traditionala (centrala termica) trebuie sa aiba o putere mai mare sau egala cu pierderile de caldura ale casei ce urmeaza a fi incalzita. Investitia  intr-o pompa de caldura care sa acopere 100% necesarul de caldura este, de obicei, foarte mare. Din acest motiv, se alege o pompa de caldura de putere mai mica, care sa acopere intre 50 si 70% din necesarul de caldura, iar pentru conditiile extreme de temperatura, se alege o sursa de caldura secundara:  centrala electrica, caza pe lemn, peleti , gaz etc.

Din moment ce numarul zilelor extrem de friguroase pe parcursul unui e relativ limitat, costul de operare al sursei aditionale este mic, dar economia realizata la dimensionarea sistemului este mare. Recomandam utilizarea unei pompe de caldura care sa acopere 70% din necesarul de caldura, care va putea acoperi aproximativ 95% din necesarul de caldura pe un an de zile.

Sisteme de incalzire compatibile

In general, un sistem de incalzire cu teperaturi joase ( incalzire in pardoseala, in pereti etc.) este ideal pentru a fi utilizat impreuna cu o poma de cadura. Un sistem cu temperatura joasa va incalzi casa dumneavoastra la o temperatura comfortabila, chiar daca temperatura apei in sistem este redusa. Cu cat temperatura necesara sistemului dvs. de incalzire e mai joasa, cu atat economiile privind incalzirea vor fi mai mari.

Specilaistii nostri sunt disponibili sa va ofere – fara costuri suplimentare –  o solutie personalizata privind incalzirea casei dumneavoastra. Oferim solutii atat pentru case familiale cat si pentru cladiri mai mari avand destinatie comerciala.